top of page

Nedostaci izgradnje kuća od trupaca.

    Svoj dom uvek je bio neka vrsta vizit karte čoveka. Sa razvojem civilizacije individualnu gradnju su bacile u senku sličan jedan drugom kao dve kapi vode stanovi u visokim objektima visokogradnje. Danas mnogi žele da se vrati korenima. Oživljavanje tradicije omogućava osobama daog osećaju više samopouzdanja u uslovima nestabilnog razvoja društva. Kuća,napravlena na mestu dalekom od gradske buke i prašine, treba da zadovolava sve uslove i tehnologije. Savremeni građevinski materijali omogućavaju da se izgradi porodično imanje, koje će oduševiti svojim gostoprimstvom ne jednu generaciju. Odakle početi izgradnju kuće ako ste se odlučili da izgradite drvenu kuću?

     Jedno od osnovnih pitanja koje treba rešiti za izgradnja drvene kuće , to je izabrati vrstu drveta. Na izbor potrošača su predstavljeni danas:ocilindrovanoe drvo(okruglo),lepljeno lamelno drvo.

   Svaki od ovih materijala ima svoje pozitivne i negativne strane. Najbolja opcija sada je upotreba lamelnog drveta. Međutim, mnogi u izgradnji svogo porodičnog gnezda daju prednost ocilindrovanomu drvetu. Drvene kuće, napravljen od ovog materijala, razlikuju se svojim originalnim izgledom. Međutim, oblica u toku eksploatacije značajno menja svoje osobine.

   Osnovna razlika lamelnog drveta od trupaca(okruglog) je da se lamele pre leplena suše do u komori do vlažnosti 10%. To će omogućiti da se smanji broj pukotina u finalnom proizvodu i smanjenje skupljanja kuće najviše do 2%. Neposredno posle izgradnje drvenih kuća od lepljenih greda dobijamo čvrstu i dobro izolovanu zidnu konstrukciju koja nam pruža dobru zaštitu od smrzavanja i produvavana .

    Trupce je nemoguće obraditi kao lamelne grede pa kuća sastavljena od trupaca se suši u sastavljenom stanju. Nakon dve-tri godine, kada je drvo celokupno suvo dolazi do promene prečnika drveta na 5-10%, između trupaca će se pojaviti praznine uzdužne pukotine koje zahtevaju dodatno radove. Razlog promene geometrije trupaca je pre svega, u razlici od vlage spolja i iznutra. Vlažnost na drvenim spolašnim zidovima i uglovima se bitno razlikuje što dovodi do toga da se skupljanje uglova odvija znatno sporije. Kao rezultat toga dobijamo da nam grede" vise".

Kako smaniti slegane kuće?

    Da biste izbegli ove probleme treba koristiti lamelne grede u kome skupljanje nije značajano i ravnomerno je. Ako ova opcija vlasniku budućeg zdanja, iz bilo kog razloga ne odgovara, onda u izgradnji kuće od trupaca mora se koristiti nemačka ili kanadska tehnologija. Pri montaži drvenih zidova ostaviti mali zazor. U procesu eksploatacije zazor između trupaca u centralnom delu zida i u uglovima konstrukcije će biti podjednak, što će omogućiti da sačuvate geometriju cele konstrukcije.

Drvene kuće svake godine postaju sve više aktuelne. Ekonomisti procenjuju da je izgradna sobstvene kuće često jeftinije nego kupovina dobrog prostranog stana u stambenoj zoni.

bottom of page