top of page

Tehnologija

Prednosti brvnara (drvene kuće) u odnosu na obične kuće. 

          One su uglavnom napravljene po većim standardima i potpuno od prirodnih materijala. Zbog toga vrednost ovih brvnara je mnogo veća u odnosu na tradicionalne kuće.

           Brvnare su čvrste, stabilne, veoma otporne i generalno govoreći mogu trajati jako dugo. Postoje mnoge priče da su ovakve kuće preživele najveće prirodne nepogode od majke prirode. Ovakve kuće su preživele i veliki uragan 2005, Katrina i Rita. Ovo ne zvuči iznenadjujuće. Za razliku od tradicionalnih zidova koji su čvrsti i neelastični, drvo je veoma fleksibilno i od punog materijala, pa su otpornije na prirodne nepogode od običnih kuća. Zato u Japanu i na zapadu gde su česti zemljotresi ovakav način gradnje nalazi učestaliju primenu. Postoje još uvek dobro držeće drvene kuće u Evropi koje imaju i preko 800 godina.

           Priče da su brvnare tople i prijatne nije izmišljena. U poređenju sa hladnim običnim zidovima, drvo je veoma toplo na dodir. Trupci takodje imaju svoju toplotnu masu i od gustog su materijala. Puno drvo je energetski veoma efikasno, zadrţava temperaturu i prijatan vazduh unutar brvnare tokom cele godine. Stablo ima jedinstvenu sposobnost da odrţava konstantnu vlaţnost vazduha u prostoriji na nivou pd 45-55%, što je optimalna za ljudsko telo. Kada je veća vlaţnost uvazduhu, drveni zidovi upijaju suvišnu vlagu, time se postiţe idealna prirodna kontrola klime.

           Ako je brvnara izgradjena od punih oblica i pravilno uklopljena, ona će biti energetski veoma efikasna. To znači da će se trošiti manje novca na grejanju, odnosno na hlađenje tokom leta. Ovakve izgrađene kuće su 20-30 % toplotno efikasnije od tradic ionalnih kuća. U toplim drvenim zidovima ne dolazi do kondenzacije i shodno tome ne razvijaju se gljivice i buđ, a oba se stvaraju kod hladnih kamenih zidova.

           Po izolaciji drvo od 50 mm zamenjuje zid-blok od 200 mm tako da su brvnare veoma tople zimi a leti hladne.

           Pored toga što su energetski veoma efikasne, drvo je jako dobar zvučni izolator. Zidovi od stabala su veoma gusti i odbijaju spoljašnje zvukove i daju potpun mir i tišinu. Drvo je jedinstven građevinski materijal jer ima veliku sposobnost da apsorbuje toksične i štetne materije a naročito dim od cigarete.

           Veličanstven izgled drveta, njegova struktura i boje.

           Pristupačnost ovog materijala (laka nabavka).

           Visoke stope fizičkih i termičkih svojstava drveta.

           Niža cena materijala (trupci, gradja) znatno utiče na ukupne troškove izgradnje.

           Niža cena unutrašnje dekoracije prostora. Nema dodatnih troškova na zidove, krečenje , znatnija ušteda

           Materijal koji koristimo je 100% prirodan. Zato se kaže kod ovakvih kuća, zidovi kao da “Dišu” zimi kuće su tople i prijatno su sveže u leto. U ovakvih prostorima nema potrebe za instalacijom klima uređaja, vlažnost  u  njima  je  optimalna.

           Izgradnja drvenih kuća omogućava lakše realizacije složenijih projekata.

           Sama izgradnja drvene kuće traje kraće i jeftinija je od klasične (cigla-beton kuće). Naime nakon završetka obične kuće od cigle potrebno je neko vreme da se voda koja je korišćena prilikom izgradnje osuši iz zidova, pa za to vreme nije pogodna za stanovanje.

           Drvene kuće spadaju u takozvanu suvu gradnju, pa je nakon izgradnje iste moguće odmah stanovati u njima. Zaključak je da drvene kuće bez ikakvog problema možemo graditi zimi i tokom iste zime useliti se u nju, u zdrav i prirodan ambijent, uz znatnu uštedu novca za grejanje i hlađenje prostorija.

           Uopšteno govoreći, drvene kuće  su veoma zdrave i prijatne, bilo za život u njima ili da služe kao vikendice, one će pružiti familijarnu toplinu i udobnost u godinama koje dolaze.

Konstrukcija tehnologija. Lamelno drvo.

Tehnologija lamelnog  drveta uspešno se  koristi već dugi niz godina. Zalepljen od dobro osušenih i sortirani delova (fasade), lamela kombinuje prijateljstvo životne sredine, veliku snagu i izdržljivost, tehničke karakteristike mnogo superiorniji od tradicionalnih građevinskih materijala.
Koristili  smo drvo koje se sastoji od šest ili osam komada zalepljenih  zajedno - idealan materijal za izgradnju drvenih visokih zgrada.
Kao  materijala koji se koristi u izgradnji lamela različitih veličina, m i smo posebno aktivno koristili drvo koji se sastoji od šest delova zalepljenih zajedno, idealan materijal za izgradnju drvenih visokih objekata
.

Jedinstvena tehnologija- lepljenjem drveta, kombinujući izgled tradicionalnog izgleda i tehničkog kvalitet zalepljenog snopa. Pukotine na lamelnom drvetu  se ne vide, a njegov prečnik i gustina da je moguće izgraditi dobro izolovan objekat. Sve ove vrste građevinskog materijala odlikuje visoka čvrstoća i estetski izgled.

Od okruglih modela drveta često grade kuće u klasičnom  ili kantri-stilu, dok je lamela  savršena za objekte sa modernim izgledom - sa velikim površinama ustakljavanja itd.
Kuće od lamelnog drveta nisu slkone  deformacija (jer su svi delovi konstrukcije sede u različitim pravcima), ovaj materijal je skoro nema pukotine. Kuća pločastog materijala zidova idealna je za područja sa posebno hladnim klimatskim uslovima.

 

Seizmički bezbednost drvene kuće

Zelja čoveka da ima kuću koja može da izdrži čak i najjacu prirodnu  katastrofu, to je razumljivo i opravdano, li mora biti izgrađeni od materijala: Kojeg? Naravno, drveta! To  smatra tim stručnjaka naučno-istraživačkih instituta u svetu.

Trenutno, drvena kuća nije inferiorna u odnosu na tehnicke karakteristike zgrada  izgradjenih od drugih građevinskih materijala, a u nekim važnim aspektima - je superiorna. Jedan od takvih važnih parametara uključuju seizmička stabilnost. Seizmička otpornost na drvenim kućama od lepljenog drveta prevazilazi gotovo sve druge strukture objekata.
Seizmički drvena kuća može da izdrži oscilacije u Zemljinoj kori do 9 stepeni. Takva seizmički stabilnost je postignuta kroz poseban dizajn i tehnologiju građenja.
Događaji širom sveta koji nas upozoravaju da možda ulazimo u eru velikih prirodnih katastrofa. Imajući ovo u vidu, više nego ikada relevantan je izgradnja objekata otpornu na zemljotres.
Seizmički drvene kuće dostizu elastičnost elemenata strukture. Takođe, on igra važnu funkciju ulogu izgradnje drveta. Tokom zemljotresa u drvenoj kući da bude sigurniji nego u kuće izgrađene od tradicionalnih materijala.

Standardni oblici lamelniog drveta 

Vrste lamelnog drveta koje se koriste
bottom of page